Home > Cum sa..?, PR Tips > Regulile comunicarii asertive

Regulile comunicarii asertive

Cuvintele si comportamentele spun multe despre cine suntem cu adevarat, si ne ajuta sa intelegem si cine sunt cei din jurul nostru.

Comunicarea umana si comportamentul se regasesc in urmatoarele 3 stari de baza: Pasivitate, Agresivitate si Asertivitate

Pasivitatea
este incapacitatea sau inabilitatea unei persoane de a exprima cu incredere ceea ce gandeste sau simte. Se caracterizeaza printr-o atitudine umila, plangacioasa, pasiva, neajutorata. Sunt oamenii care spun „Asta e, n-am ce face!”, „Saracul de mine, cum sa fac asa ceva?”. De asemenea, aici ii regasim si pe cei care lauda exagerat anumite persoane, in general superiori. Comunicatorul pasiv va evita cu orice pret conflictul, inclusiv atunci cand stie ca are dreptate dar prefera sa lase lucrurile cum sunt.

Agresivitatea. Comunicarea si comportamentul agresiv, fie directe sau indirecte, au ca rezultat jignirea sau diminuarea pozitiei si respectului de sine al celeilalte persoane, provocand durere, umilinta si starnind reactia de aparare. Acest tip de comportament genereaza adesea inversunare si frustrare din partea interlocutorului, care mai tarziu se transforma in rezistenta si disensiune.
Agresivii tipa la interlocutori, ii jignesc, sunt aroganti, intoleranti, sarcastici si cauta mereu sa dea vina pe altcineva.

Asertivitatea este o alternativa la comportamentele mai sus exemplificate. Comunicarea asertiva se refera la exprimarea cu incredere in sine a ceea ce gandeste, simte si crede o persoana -militand pentru drepturile ei si respectand, in acelasi timp, drepturile altora. Asertivitatea are la baza respectulpentru sine si pentru ceilalti. Oamenii au tendinta de a coopera atunci cand sunt abordati intr-un mod care respecta nevoile ambelor parti. Asertivitate inseamna sa fii direct, onest, responsabil si spontan.
A construi un mesaj asertiv presupune o exprimare pozitiva, care sa nu cautam sa ne judecam interlocutorul, sa il criticam sau sa ii cautam vreo vina. Spre comparatie: ti-am zis sa nu faci asa ca e gresit. (mesaj agresiv) cu Eu spun sa incercam si altfel. (mesaj asertiv).

O metoda de construire a unui mesaj asertiv presupune trei etape:
1.Descrierea fara a judeca in vreun fel a comportamentului care se doreste a fi schimbat – Cand imi spui ca vrei sa plecam mai repede;
2.Clarificarea efectului concret si tangibil al comportamentului celeilalte persoane asupra celui care comunica asertiv – am o stare neplacuta pentru ca simt ca sunt fortat sa iau o decizie pe care nu o doresc.
3.Corectarea prin propunerea acelui comportament care ar da mai multa satisfactie in discutie – Mi-as dori sa discutam mai mult aceste decizii si sa luam in considerare si opinia mea.

Pentru o comunicare asertiva trebuie tinut cont si de cateva reguli de baza:
1. Descrierea comportamentului trebuie facuta in termeni specifici si nu generali (spuneti „cand imi spui ca gresesc”, „Cand iei decizii fara sa ma intrebi” si nu „Cand te porti asa” pentru ca interlocutorul sa inteleaga exact la ce va referiti”
2. Limitati-va doar la descrierile de comportament. Nu faceti deductii despre motivele, atitudinile si caracterul celeilalte persoane (nu spuneti: „cand vrei sa ma umilesti” sau „cand te dai mare” pentru ca interlocutorul va nega ca aceasta ar fi intentia lui si discutia se va abate de la subiectul urmarit.
3. Fiti obiectiv si nu judecati – incercati sa va puneti in pielea celuilalt. De ce se poarta asa, de ce spune lucrurile respective?
4. Fiti cat se poate de scurt – cu cat mai lung mesajul, cu atat pierdeti atentia interlocutorului.
5. Comunicati/prezentati situatii reale – nu vorbiti ipotetic ci fiti cat mai concret. Spuneti „ma refer la situatia in care ai spus ca…” si nu ”Sa zicem ca cineva ar spune…”

Asertivitatea este o metoda de comunicare utila si eficienta. Ea trebuie aplicata in functie de situatie si interlocutori, pentru ca uneori poate parea inoportuna.

Advertisements
Categories: Cum sa..?, PR Tips
  1. No comments yet.
  1. October 5, 2010 at 6:02 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: